> Viciebsk region > Miory county > Sciafanpal uroczysko
Sciafanpal. Orthodox church of the Protection of the Holy Virgin

Sciafanpal - travel guide - photos and attractions

Spelling variations:
Сцяфанпаль Стефанполь Stefanpol Sciafanpal Стэфанполь Стэфанполле Стефанполье Сцяпанпольле Стефанполь Степанполле

Sciafanpal. : Places of interest | selected photos

Sciafanpal.  Orthodox church of the Protection of the Holy Virgin

Comments

Maj.Stefanpol na rok 1847 wg.danych statystycznych inwentarzowych składał się z 1-go folwarku o tej samej nazwie i 9-ciu wsi: Okuniewo, Sokołowo, (jednej nie umiem odczytać), Rudnia, Muraszczyzna, Łaszkowo, Stelmachowo, Archipowo i Chydosowo. Do majątku należało od 1847 – 1854 r.wg.dokumentów 3171 dziesięcin ziemi = 3456 ha. W tym czasie tzw.w...
Panie Piotrze

mam dla Pana dodatkowe wiadomosci dot. maj.Stefanpol.

Wg.Statystycznych danych majatku z 1847r. do maj.Stefanpol
nalezalo 3171 dzies.ziemi = 3456 ha.

W sklad maj.wchodzil folwark Stefanpol i 9 wsi: Okuniewo, Sokolowo, Rudnia, Muraszczyzna, Laszkowo, Stelmachowo, Archipowo i Chydosowo(jednej nie umiem odczytac). Jej wlascicielem byl wowczas Kalesanty Kamien...
Dzień dobry.
Nazywam się Piotr Adamczyk, mieszkam w Świnoujściu. Jestem potomkiem rodziny Szauman Szumskich wywodzących się z Wileńszczyzny (dokładniej powiat brasławski, gmina nowy Pohost). Moi przodkowie mieszkali m.in. w Stefanowie (w połowie drogi pomiędzy Nowym Pohostem a Miorami). Chciałbym się dowiedzieć czy wspomina...
Stefanów (Стэфанполь) – p.w. Św. Michała

1750 – budowa kaplicy z fundacji Szumanów.