> obwód brzeski > rejon berezowski > wieś Siehniewicze > Kościół Opieki M.B. Różańcowej
Siehniewicze. Kościół Opieki M.B. Różańcowej

Kościół Opieki M.B. Różańcowej | Siehniewicze

Kościół katolicki pod wezwaniem Opieki Najświętszej Marii Panny

Siehniewicze nad rzeką Wieniec, 12 km na południe od Berezy. Niewiele wiadomo o historii Siehniewicz poza tym, że co najmniej od XVI wieku miejscowość stanowiła ośrodek dóbr ziemskich i że od wieków stanowiła wyspę ludności katolickiej wśród przeważającej na Polesiu ludności unickiej, a później prawosławnej. Świadczy o tym cenny zabytek – okazały kościół katolicki pod wezwaniem Opieki Najświętszej Marii Panny.

Pierwsza świątynia katolicka istniała tu już w 1548 roku. Obecny, barokowy kościół, ufundowany przez Józefa i Marię Prozorów, został wzniesiony w 1785 roku. Jako jeden z bardzo nielicznych na Polesiu nie był w XIX wieku zamieniony na cerkiew i działał nieprzerwanie aż do zamknięcia w 1949 roku. W 1989 roku wrócił do wiernych i został wyremontowany.

Świątynia wyróżnia się oryginalną sylwetką. Jest to jednonawowa bazylika z parą niskich kaplic bocznych i półkoliście zamkniętym prezbiterium z dwiema zakrystiami. Dach kryty gontem. Dwukondygnacyjna fasada, poszerzona przez dwie masywne wieże ze spiczastymi dachami, jest znacznie szersza od nawy. Pomiędzy wieżami znajduje się wysoki szczyt z trójkątnym naczółkiem. Elewacje ozdobione pilastrami. Pierwotny wystrój wnętrza nie zachował się.

W obrębie cmentarza przykościelnego znajduje się kilka nagrobków z końca XIX i początku XX wieku. Kilka interesujących nagrobków z początku XX wieku znajduje się też na starym katolickim cmentarzu parafialnym, położonym na północ od wsi.

„Czar Polesia”, Rewasz, Pruszków 2001