> obwód brzeski > rejon drohiczyński > wieś Wołowel > Cerkiew św. Jerzego
Wołowel. Cerkiew św. Jerzego

Cerkiew św. Jerzego | Wołowel

Cerkiew pod wezwaniem św. Jura w Wołowelu

Cerkiew prawosławna, pierwotnie unicka, drewniana, zbudowana w 1766 roku, w pierwszej połowie XIX wieku zamieniona na prawosławną. Świątynia, mająca wiele cech baroku, składa się z nawy na planie prostokąta, z niewielkim przedsionkiem, pięciobocznej części ołtarzowej i dwóch niskich zakrystii. Ozdobą cerkwi są dwie czworoboczne wieże wznoszące się nad fasadą, nakryte wielokondygnacyjnymi, barokowymi hełmami. Podobny hełm ma mniejsza wieżyczka nad częścią ołtarzową. Pomiędzy wieżami frontowymi znajduje się ozdobny przyczółek dachowy. Obok cerkwi dwukondygnacyjna drewniana dzwonnica.

W Wołowelu zachowała się jedna z najpiękniejszych drewnianych cerkwi na białoruskim Polesiu. Prezentuje ona rzadki typ świątyń unickich, nawiązujących bryłą do barokowych dwuwieżowych kościołów katolickich.

Grzegorz Rąkowski, Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, 1997