> okręg wileński > gmina rejonowa Troki > miasto Troki > Stary zamek
Troki. Stary zamek

Troki.  Stary zamek

Troki.  Stary zamek

Troki.  Stary zamek

Stary zamek

Zbudowany przez księcia Kiejstuta w latach 1362-82 na półwyspie między jeziorami Galwa i Bernardyńskim. Pierwotny zamek był drewniany i pewnie takim widział go w 1413 roku rycerz i znany podróżnik, Gilbert de Lannoy. Tak je opisuje: Troki, bardzo duże miasto na Litwie, licho zabudowane domami samemi drewnianemi i wcale nie zamknięte. A są tam dwa zamki, z których jeden jest wielce stary, zrobiony całkiem z drzewa i wałów ziemnych, darnią okładanych. A jest ten stary zamek położony na brzegu jeziora, ale z drugiej strony stoi na otwartej ziemi. A inny zamek jest pośrodku innego jeziora, o wystrzał działa ze starego zamku, a ten jest całkiem nowy, zrobiony z cegieł na sposób francuski.

Mieszkał tu okresami książę Kiejstut, także Zygmunt Kiejstutowicz. Kwaterowało w nim wojsko, a w czasie najazdów chroniła się ludność. Rozbudowany został przez księcia Witolda w początkach XV wieku; zbudowano kamienny mur i potężne baszty. Pod koniec XV wieku stracił znaczenie obronne. Mieściły się tu później urzędy administracji rozległego województwa trockiego. Odbywały się sejmiki szlacheckie, a baszty służyły jako więzienie.

W czasie wojen z Moskwą w 1655 roku został zniszczony. W obrębie terenu zamkowego znajduje się sztucznie usypane wzgórze, pierwotnie pogańskie grodzisko Góra Ofiarna.

Na pozostałościach zabudowy grodziska wzniesiono w XVIII wieku kościół dominikanów i klasztor. Stary zamek częściowo został zrekonstruowany w roku 1927; mieściły się tu koszary KOP. Dzisiaj pozostała tylko jedna baszta i ruiny murów.

Na podstawie:
Tomasz Krzywicki, Szlakiem Adama Mickiewicza, Wyd. Rewasz, 1998