> obwód miński > rejon mołodeczański > wieś Markowo > Kościół Św. Michała Archanioła
Markowo. Kościół Św. Michała Archanioła

Kościół Św. Michała Archanioła | Markowo

MARKOWA - (Murkowa)

W 1638 r. odbyła się budowa pierwszej świątyni. [Dawniej istniało tu starostwo markowskie i na jego to terenie - pewnie z fundacji samego starosty nastąpiła fundacja parafii, potwierdzona przez króla Władysława IV]. Nieco później w 1669 r. odnajdujemy ten kościół w dekanacie radoszkowicze. W 1653 podatek „podymne” z plebani Marków wynosił 7 złp. 15 gr. (pobierano go od 5 domów). Parafia przetrwała przez czas wojny moskiewskiej, ale chyba uszczuplona ekonomicznie, bo wiadomo też, że w 1673 r. podatek „podymne” z plebani Markowo pobierany był tylko od 2 domów. Natomiast zapis o odbytej dnia 7.II.1717 wizytacji zapewnia nas o funkcjonowaniu parafii nawet w czasach wojen północnych.

Czasy stały sie później nieco bardziej "stabilne" i w 1740 r. pozwolono sobie na budowę nowego kościoła, a te prace przy budowie kościoła p.w. św. Michała prowadzono je ze środków Jana Chomickiego [kasztelana inflanckiego i starosta markowskiego]. W 1744 r. parafia należała do dekanatu radaszkowickiego [pisana jako Marków], na terenie parafii znalazły się miejscowości: Marków, Chatucicze, Hotkiewicze, Wiażycze, Markow, Chatucicze, Hotkiewicze, Wiażycze, Skowrodki, Olsieie, Tałuie, Bienica, Zaskiewicze, Siwica, Hajowce, Recki, Nielitki, Jakowicze, Ponizie, Turzec, Harbacze, Zapalaki, Prudy, Konnowicze, Siekuny, Hory.

W 1860 r. była to filia parafii Bienica, niestety w 1866 zabrano światynie na cerkiew prawosławną, a parafianie musieli udawać sie do Bienicy a później do Lebiedziewa.

o. Jan Fibek OFMCap