> obwód brzeski > rejon iwacewicki > uroczysko Mereczowszczyzna (Kosów) > Pałac Pusłowskich
Mereczowszczyzna (Kosów). Pałac Pusłowskich

Pałac Pusłowskich | Mereczowszczyzna (Kosów)

Ruiny neogotyckiego pałacu Pusłowskich

Na wzgórzu, porośniętym młodymi sosnami, wznoszą się imponujące ruiny neogotyckiego pałacu zbudowanego w 1838 roku przez hrabiego Wandalina Pusłowskiego według projektu zdolnego architekta Franciszka Jaszczołda, jednego z prekursorów neogotyku na ziemiach polskich. W budowie brał udział także inny znany architekt Władysław Marconi.

Budowla była utrzymana w romantycznym stylu zamków angielskich (niektórzy podają, że za wzór posłużył zamek w Kamieńcu Ząbkowickim, dzieło wybitnego architekta niemieckiego Karola Friedricha Schinkla). Pałac spalili partyzanci radzieccy w 1942 roku, zaś otaczający go rozległy park został całkowicie wycięty.

Ruina pałacu mimo kilkudziesięciu lat opuszczenia robi ogromne wrażenie. Szkoda tylko, że zakrywa ją całkowicie młody las i żeby coś zobaczyć, trzeba podejść pod same mury. Budowla o imponującej fasadzie długości 120 m składa się z dwukondygnacyjnego korpusu centralnego oraz połączonych z nim parterowymi galeriami piętrowych pawilonów bocznych, wysuniętych nieco do przodu. Elewacje frontowe wszystkich trzech części są zaakcentowane czworobocznymi wieżami zwieńczonymi krenelażem. Cztery takie same wieże zdobią również tylną elewację korpusu głównego. Wyjątkowo bogaty wystrój zewnętrzny tworzą ostrołukowe okna z ozdobnymi nadokiennikami, szkarpy, lizeny, rozety, fryz arkadowy, krenelaże, pinakle oraz schodkowe frontony.

W pobliżu pałacu, podobnie jak on ukryte w sosnowym lasku, znajduje się grodzisko z X-XI wieku otoczone podwójnym wałem.