> Гомельская вобласць > Добрушскі раён > вёска Чырвоны Партызан (Плутоўка) > Царква Нараджэння Божай Маці
Чырвоны Партызан (Плутоўка). Царква Нараджэння Божай Маці

Царква Нараджэння Божай Маці | Чырвоны Партызан (Плутоўка)

Царква ў Плутоўцы

У 1897 годзе значная частка сучаснай Гомельскай вобласці ўваходзіла ў склад Магілёўскай губерні, а царкоўныя прыходы таго часу – у склад Магілёўскай епархіі. У гэтым жа годзе па складзенаму кансісторыяй маршруту царкоўныя прыходы вёсак, мястэчак і гарадоў Быхаўскага, Рагачоўскага і Гомельскага паветаў наведаў епіскап Магілёўскі і Мсціслаўскі Місаіл. Пад час гэтага агляду рабіліся запісы, якія пазней былі надрукаваны ў “Могилевских епархиальных ведомостях” за 1897 - 1898 гады пад назвай “Путевые заметки при обозрении церквей Могилевской епарии Преосвященнейшим Мисаилом, Епископом Могилевским и Мстиславским, в текущем 1897 году”.

Чырвоны Партызан (Плутоўка) - Царква Нараджэння Божай Маці. Погляд на царкву ў Плутоўцы ад дарогі

Унікальнасць гэтых нататкаў у тым, што напісаны яны на аснове старых царкоўных летапісаў і дакументаў, якія безнадзейна для нас згублены, знішчаны часам і ліхалеццямі. Да нядаўняга часу аб існаванні гэтых нататкаў нічога не было вядома, дадзеныя з іх унікальныя, пасля выхаду ў свет яны нідзе не выкарыстоўваліся. Каб будучыя пакаленні ведалі гісторыю сваіх храмаў друкуем вытрымкі з нататкаў аб праваслаўных храмах Добрушскага раёна (скарачэнні і мова нататкаў захаваны, толькі напісанне некаторых літар адаптавана да сучаснага рускага алфавіту).

Чырвоны Партызан (Плутоўка) - Царква Нараджэння Божай Маці. Выгляд ад паўднёвага ўсходу

30–31 мая 1897 г. «Село Плутовка. (зараз Чырвоны Партызан) Никогда не было Архиерея в этой местности. Поэтому с большим любопытством и усердием встречали здесь Преосвященного. Церковь, построенная в 1889 году на средства прихожан, деревянная, однопрестольная. благовидная, но бедна. Как недавно вошедшая в составь самостоятельных, церковь эта утварью и ризницей скудна: одно напрестольное парчовое облачение, один прибор свящ. сосудов. Прихожан 1276 душ обоего пола; отношение их к храму Божию усердное, — к духовенству грубое и непочтительное.

Чырвоны Партызан (Плутоўка) - Царква Нараджэння Божай Маці. Паўднёвы фасад

Причт 2-хъ членный; содержание причта посредственное. Библиотека при церкви малая, именно: 34 книги житий святых и 15 книг духовно-нравственного содержания. Вот и все. В селе есть Министерская школа. Была там и ц.-прих. школа грамоты, но закрыта в 1895/6 учебном году вследствие отказа местным обществом в квартире и отоплении оной. В церкви поют любители из крестьян. Для выделки церк. свечей покупается воск у частных лиц. Документы церк. в порядке; члены причта надежные».

Крыніца:
Вадзім ЛОСЬ, гісторык, член прэзідыума Гомельскага абласнога савета таварыства аховы помнікаў гісторыі і культуры.
Храмы Добрушчыны: Кузьмінічы, Плутоўка, Завідаўка, Папоўка
Газета “Добрушскі край” №66 ад 24 жніўня 2011 года. – С. 7.