> Гродзенская вобласць > Іўеўскі раён > вёска Жамыслаўль > Вінакурня
Жамыслаўль. Вінакурня

Вінакурня | Жамыслаўль

Першы спіртзавод у маёнтку быў збудаваны часткова каменны, часткова драўляны за Якубам Умястоўскім у 1808-09 гг.

У 1885 г. быў нанава перабудаваны на 4 заторы. Кожны затор штодзённа перапрацоўваў 160 пудоў сыравіны. Завод працаваў пазмена, прадукцыя крысталася попытам не толькі ў сваім краі, але і за мяжой. Для забеспячэння дзейнасці прадпрыемства у маёнтку штогод вырошчвалася многа бульбы. Акрамя гэтага, граф закупляў бульбу ў арандатараў фальваркаў і ў сялян з навакольных вёсак. Выгада была ўзаемная. Сыравінай былі таксама жыта і кукуруза.

Захаваўся будынак спіртзаводу з надбудаванымі за савецкім часам 3 паверхамі, васьмісценная цыстэрна для захоўвання спірту і шэраг гаспадарчых пабудоў.

Спіртзавод і сёння выкарыстоўваеца па свайму прызначэнню. Толькі пры Гарбачове ў ім рабілі раменчыкі для мінскіх гадзіннікаў.

Жемыславль

Год пабудовы (перабудовы): 1870-x