> Віцебская вобласць > Докшыцкі раён > горад Докшыцы > Царква Святых Космы і Даміяна
Докшыцы. Царква Святых Космы і Даміяна

Царква Святых Космы і Даміяна | Докшыцы

Год пабудовы (перабудовы): < 1514 (1), 1810-x (2)

У Докшыцах здаўна існавала праваслаўная царква, якой у 1514 г. князь Канстанцін Астрожскі надаў зямельныя надзелы. Старажытная драўляная царква стаяла на ўсходнім баку рынкавага пляцу мястэчка. У пачатку 17 ст. перайшла да уніятаў.

Драўляная уніяцкая Пакроўская царква была знішчана пры пажары мястэчка ў час ваенных дзеянняў 1812 г., але адбудавана нанава. З таго часу ўцалеў цудатворны абраз «Маці Божая Смаленская» (1826). Пасля скасавання уніі ў 1839 г. царква перададзена праваслаўным і асвечана ў гонар святых Казьмы і Дам'яна. У 1899 г. будынак старой царквы разабралі, а на яе месцы ў 1900—03 гг. паводле праекта, распрацаванага ў 1863 г., паставілі мураваную праваслаўную царкву, асвечаную ў гонар Покрыва Багародзіцы.

Т.В. Габрусь
Памяць. Докшыцкі раён