> Minsk region > Vałožyn county > Kamień market town
Kamień. Catholic church of St. Peter and St. Paul

Kamień.   Boulder

Kamień. : Lost heritage | Photo

Kamień.  Catholic church of St. Peter and St. Paul

Kamień. Catholic church of St. Peter and St. Paul (1522 (1), 1679 (2))

Comments

Pietraszkiewicz Józef to mój ojciec. Później mieszkał w Iwieńcu a w 1945 wyjechał z żoną oraz z swoim ojcem Janem Pietraszkiewiczem i z nami to jest Ryszardem i Mirosławem do Polski i zamieszkał we Włocławku. Zmarł 1.01.1997r. Nadal w Kamieniu w Iwieńciu i w Minsku mieszka wielu moich ciotecznych i stryjecznych rodzeńs...
Szukam informacji o rodzinie Wierzbowskich Kazimierz i Genowefa,którzy w latach 50 tych wyjechali z Kamienia pod Iwieńcem.Jestem ich wnukiem i chciałbym dowiedzieć się coś o moich przodkach.Dziadkach i pradziadkach.
Szanowni Państwo "Gazeta Świateczna" nr 1279 z dnia 26.06(09.07) 1905 r. informowała o wizytacji parafii kamienieckiej ks. arcybiskupa hr Jerzego Szembeka (kościoły w Iwieńcu były zamknięte i przerobione na cerkwie prawosławne)

Z parafii Kamieńskiej pod Rubieżewiczami, w guberni mińskiej, piszą do nas:

Jak informowało "Życie Nowogródzkie z dnia 26 II 1928, w dniu 8.02.1928 odbyło się zebranie organizacyjne Oddziału Straży Pożarnej w Kamieniu gm. Iwienieckiej.

Do zarządu weszli panowie:
Reut Michał,
Lipnicki Kazimierz,
Draganowicz Feliks,
Wysocki Mikołaj,
Pietraszkiewicz Józef,
Jastrzębski Stefan,
W książce "Kartka z dziejów Kościół Katolicki w Rosyi - Biskupstwo mińskie" wyd.Kraków 1889r. czytamy:

Dekanat miński w powiecie.

Kamień, starodawna nędzna mieścina w zachodniej stronie powiatu mińskiego nad rzeczką Kamionką, przy drodze idącej z Iwieńca do Nalibok. Kościół farny, pie...