> obwód brzeski > rejon drohiczyński > miasteczko Antopol

Antopol na mapie

Antopol - zabytki | zdjęcia

Antopol Antopal Antonopol

Historia Antopola

Antopol w końcu XVIII wieku nazywany był miasteczkiem i rozwijał się dynamicznie u schyłku XIX wieku liczył około 4000 mieszkańców. Znaczną część społeczności stanowili Żydzi, zamożni i przedsiębiorczy. W miasteczku było wiele drobnych przedsiębiorstw przemysłowych, kwitł handel.

W czasie okupacji niemieckiej w obozie w Antopolu zginęło około 2500 osób, w tym wielu Żydów.

Obecnie mieszka tu około 3000 mieszkańców. Zachował się dawny układ urbanistyczny miasteczka z centralnie położonym rynkiem i dość dużo starych, drewnianych domów. Na środku rynku pozostały XIX wieczne hale targowe. Parterowe, zbudowane w czworobok, z wewnętrznym dziedzińcem. Hale wykorzystywane są na sklepy i kramy.

Na podstawie:
Grzegorz Rąkowski, Czar Polesia, Wyd. Rewasz, Pruszków 2001