> obwód witebski > rejon głębocki > wieś Czerniejewicze

Czerniejewicze na mapie

Czerniejewicze. : Zabytki i atrakcje | zdjęcia

Czerniejewicze.   Krynica Św. Jana

Czerniejewicze.  Kościół Św. Jana Chrzciciela

Czerniejewicze.  Cerkiew Św. Paraskiewy (Piatnicka)

Wiadomości

Проехать можно с северо - востока (это, видимо, чаще используемое направление) или с юга. Нас навигатор повел по южному направлению, его и опишу. Трасса Р45, участок между Полоцком и Глубоким. Примерно в 35 км от Полоцка (от Глубокого меньше, по карте около 25 км) поселок Прозороки. В поселке развилка (достаточно крупная, пропустить невозможно), прямо напротив католического храма. Если ехать из По...
Когда, где, кто и кемъ,

одною ли водою, или со всеми

обрядами таинства окрещенъ.

Тысяча восемсотъ семдесятъ четвертого года Месяца июня 26. дня въ Задорожскомъ Римско – Католическомъ Приходскомъ Костеле дополненъ обрядъ крещения Святыми Елеиями надъ млоденцемъ трехъименнымъ Наполеономъ-Алексиемъ-Иосифомъ. Ксендзъомъ Станиславамъ Немиромъ Н...
Witam, zmuszony jestem do poprawienia swoich bledow,ktore zrobilem w poprzednio zamieszczonych postach.
ks.Jan Litwinski byl kaplanem w kosciele w Czerniewiczach, a nie ks. Jan Litynski.

Nastepny blad to jest nazwa rzeki winno byc Auta i przeplywa w odleglosci kilkuset metrow od wsi Szycik

Z bledu wyprowadzil mnie Pan Jaroslaw Nowicki, ktoremu jestem za to wdzieczny....
Witam, w swoim poscie o histori kosciola w Czerniewiczach, napisalem ze na terenie parafi znajduje sie 8 miejscowosci. Wsrod nich nie ma wsi Szyciki (al.Szycyki, Szytiki). Byla to wies polozona 3km. od Czerniewicz, nad rzeka Antą.
Czy ktos moze mi powiedziec czy ta wies jeszcze istnieje, a jak tak to jaka nosi nazwe. Byc moze nie jest to dobre miejsce do takich pytan, ale wies Szyciki by...
ks.Jan Litynski ur.1900, kapł 1936r.

ks.Jerzy Zygmuntowski ur. 1952 kapł 1996