> obwód miński > rejon miński > miasto Zasław > Zamczysko
Zasław. Zamczysko

Zasław. Zamczysko

Zasław. Zamczysko

Zasław. Zamczysko

Zamek

Zasław był od XIV wieku dziedzictwem książąt Zasławskich wywodzących się z Gedyminowiczów, którzy według przekazów mieli tu jakiś zamek, zapewne drewniany. W pierwszej połowie XVI wieku Zasław stał się własnością Hlebowiczów.

W drugiej połowie XVI wieku wojewoda trocki Jan Hlebowicz wybudował nad Świsłoczą zamek (być może w miejscu poprzedniego) otoczony fosą i fortyfikacjami ziemnymi w stylu włoskim, z fosą, wałem i bastionami.

Obok zamku Hlebowicz wzniósł zbór kalwiński. Za czasów następnych właścicieli Zasławia Sapiehów, w 1676 roku na miejscu zamku wybudowano klasztor dominikanów; nie wiadomo, czy zamek był wówczas zniszczony, czy też przebudowano go na klasztor.

Dobrze zachowały się do dziś wysokie wały ziemne zamku tworzące zarys prostokąta, narożne bastiony oraz fosa zamkowa. Po budynkach zamku i klasztoru nie ma dziś śladu, zachowały się jedynie fundamenty i dolne fragmenty ścian dwukondygnacyjnej bramy wjazdowej, do której prowadził niegdyś zwodzony most przez fosę.

Teren dawnego zamku, wraz ze zborem i pobliskim kościołem, stanowi państwowy rezerwat historyczno-kulturowy o powierzchni 114 ha, utworzony w 1986 roku.