> obwód brzeski > rejon drohiczyński > uroczysko Orłowicze > Park dworski (pozostałości)
Orłowicze. Park dworski (pozostałości)

Park dworski (pozostałości) | Orłowicze

Rok budowy (przebudowy): 1840-x
52 11'18.69"N, 24 59'10.84"E

Pierwsze wzmianki historyczne o miejscowości pochodzą z 1628 roku. Majątek był własnością Rusieckich, potem Wysłouchów co najmniej do 1890 roku. Ostatnimi właścicielami byli Krajewscy.

Na terenie posiadłości był niewielki dwór z mansardowym piętrem i gankiem we frontowej fasadzie, dziedziniec gospodarczy i park. Park widokowy zaplanowany na zasadzie przemiennego występowania polan i grup rożnorodnych drzew; pod nimi ozdobne kwitnące krzewy jak: mimoza, spirea, kapryfolium i liczne rodzaje innych. W jednej z grup drzew dwa dęby rzadkiej odmiany. Zasadniczym elementem kompozycji parku jest okrągła sadzawka o średnicy 8 m, z wysoko nad wodę wyniesionym ostrowem. W ostatnich latach na ostrowie postawiono altanę i przerzucono ozdobny mostek.

Do parku przylegał niewielki sad, z dwóch stron obsadzony krzewami głogu. Z zabudowań dworskich pozostał tylko budynek wielkiej obory z czerwonej cegły. Obecnie park i zabudowania są dobrze utrzymane i użytkowane zgodnie z przeznaczeniem; park stanowi miejsce odpoczynku i zieloną strefę wokół istniejącej tam fermy i pasieki.

Anna Ostrowska
(Na podstawie książki