> obwód witebski > rejon szarkowszczyński > miasteczko Hermanowicze > Kościół Przemienienia Pańskiego
Hermanowicze. Kościół Przemienienia Pańskiego

Kościół Przemienienia Pańskiego | Hermanowicze

Kościół katolicki pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego

Ufundowany przez Ignacego Szyryna i wzniesiony w roku 1787 w stylu baroku wileńskiego. Nieczynny po II wojnie światowej, zwrócony został wiernym w 1988 roku.

Jest to budowla na planie prostokąta, z półkoliście zamkniętym prezbiterium i dwiema bocznymi zakrystiami. Fasadę ujmują dwie wysunięte nieco do przodu, pięciokondygnacyjne wieże nakryte płaskimi kopułami, pomiędzy którymi wznosi się wolutowy szczyt.

Elewacje kościoła zdobią otynkowane na biało pilastry, gzymsy i dekoracyjne obramienia okien, kontrastujące z ciemniejszą barwą ścian. Wejście wiedzie przez boniowany portal z trójkątnym frontonem.

Nawa nakryta jest sklepieniem kolebkowym z lunetami. Uwagę zwraca stiukowa dekoracja parapetu chóru muzycznego w formie kartusza oraz polichromia pokrywająca górne części ścian i część sklepień.

Kościół parafialny p.w. Przemienienia Pańskiego miał spełniać także rolę mauzoleum rodzinnego; w jego podziemiach spoczął wraz z żoną (zmarł w 1796 roku) fundator, Ignacy Szyryna.

Wśród jezior mszarów Wileńszczyzny, Rewasz, Warszawa 2000