> Гродненская область > Ивьевский район > местечко Геранёны
Геранёны. Часовня

Первое письменное упоминание: 1403

Геранёны Геранёны Gieraniony Hieraniony Geronyony Gieranony Hieranony Gieranojny Gieranony Geranony

Что посмотреть в Геранёнах

Геранёны. : Достопримечательности | фото отдельных памятников

Комментарии

Inicjatorką utworzenia kapliczki w Gieranionach była pani Zofia Jamontt, wieczny pokój. Chciała w ten sposób ochronić przed zniszczeniem figurę Matki Bożej z pobliskiego dawnego folwarku Rockiszki, który należał do jej rodziny. Pani Zofia stoi przed kapliczką. Zmarła w Poznaniu 25.03.2013.
Геранёнскі замак -- яскравы прыклад безгаспадарчых адносін да спадчыны!!!

Нават у такім стане ён уражвае сваёй магутнасьцю, а калі наўпрост спілаваць з валоў дрэвы, пачысьціць ад хмызьняка рвы і не переўтвараць іх у вясковы сьметнік, то гэты цудоўны помнік абарончых намаганьняў нашага народу прыцягне да сябе шмат наведвальнікаў!!!!! ...і гэта без вялікіх матэрыяльных намаганьняў!

Krzyż, który jest na zdjęciu stoi w pobliżu Gieranon. Krzyż przed wojną postawił ostatni właściciel Gieranon, Szymon Meysztowicz. Jest to pamiątka po kościele parafialnym, który
stał w tym miejscu. Gieranony były przez długi czas własnością Gasztoldów, a w murowanym miasteczku znajdowały się...
BIAŁORUŚ
obw. Grodno rej. Iwje
231345 GIERANIONY
ul. Zamkowa 11

tel. (+375) 1595 39239 Proboszcz
ks. Andrzej Łysy SChr

tel. kom. (+375) 29 2067987
e-mail: andrewlys@mail.ru;

BIAŁORUŚ
231341 SUBOTNIKI

tel. (+375) 1595 38942
(+375) 1595 38938 - siostry Proboszcz
Dzień dobry, poszukuję kontaktu drogą elektroniczną z ks. Andrzejem Łysym w Gieranonach lub ks, Franciszkiem Gałdysiem z Sobotnik. ...