> Брэсцкая вобласць > Баранавіцкі раён > вёска Задзвея > Касцёл
Задзвея. Касцёл
Задзвея. Касцёл

Касцёл | Задзвея

Год пабудовы (перабудовы): 1610? (1), > 1667 (2)
Страчаны: XIX?

Касьцёл у Задзьвеі заснаваў новагародскі харужы Юры Галаўня, разам з жонкай Рэгінай Кавачынскай-Галаўнёй. Драўляны храм быў збудаваны прыблізна ў 1610 г. і надзелены зямельнымі ўладаннямі 9 жніўня 1617 г.

Пры касцёле дзейнічаў і шпіталь, фундатарам якога быў таксама Юры Галаўня. У шпіталі ў 1633 і 1653 г. змяшчалася 5 чалавек, а за 1668 г. лічба апекаваных не падаецца. На ўтрыманне гэтай лякарні было прызначана 20 бочак пшаніцы ды іншых відаў ежы, а таксама 10 злотых на адзенне.

Касцёл быў зруйнаваны ў час вайны 1654–1667 гг. і з-за недахопу сродкаў пасля вайны зведзены да капліцы.

Юры Галаўня
Судзiч земскi новагародскi
Пiсар скарбовы (выдатковы) (VI.1598 г. R з пісарства скарбовага на пачатку 1605 г. (да (ці) 25.III.1605) пасля намінацыі на пасаду новагародскага харужага (Boniecki A. Herbarz Polski. VІІ. Warszawa, 1904. S. 317; U XI. № 816. S. 116, 210).
Харужы новагародскi. N 16.VІІІ.1600 г. па смерці брата Мікалая Галаўні „за залецаньем” Мікалая Крыштафа Радзівіла (Радаман А., Галубовіч В., Вілімас Д. Земскія ўраднікі Новагародскага ваяводства 2-й паловы XVI – пачатку XVII стст.).
Католік.
Фундатар езуіцкай рэзідэнцыі ў Новагародку разам з жонкай (1623).
Фінансаваў касцёлы ў Рудаміне, Палонцы і інш.
Фундатар касцёла ў Задзьвеі (Задвеі) разам з жонкай.
Фундатар шпіталя ў Задзьвеі
„Mąż wielce godny” (Kojałowicz W. Herbarz Polski. S. 71). „W helmie 3 piуra strusie”
Памёр пасля 1624 г., але да 3.XI.1627 г.
Герб новагародскай галіны роду: срэбны знак „Т” у чырвоным полі (Boniecki A. Herbarz Polski. Т. VІІ. Warszawa, 1904. S. 316). – „Herb – w polu czerwonem biała litera T; na chełmie w koronie trzy pióra strusie.