> Віцебская вобласць > Аршанскі раён > горад Орша > Млын вадзяны
Орша. Млын вадзяны

Млын вадзяны | Орша

Орша. Млын вадзяны

Орша. Млын вадзяны

Орша. Млын вадзяны

Пабудаваны ў комплексе з арачным мостам у 1902 г. з чырвонай цэглы на штучным канале, які злучае р. Аршыца з Дняпром (вул. Леніна, 2)

Млын пабудаваны на бутавым падмурку. Накрыты двухсхільным дахам. Складаецца з трохпавярховага прамавугольнага ў плане галоўнага аб'ёму і аднапавярховага рабочага памяшкання. Архітэктура вырашана ў традыцыях псеўдаготыкі. Сцены, прарэзаныя лучковымі праёмамі, элементы члянення — лапаткі, гарызантальныя паясы («плоскія» і «парэбрыкам»), антаблемент — маюць натуральны колер чырвонай цэглы. Галоўны (паўднёва-ўсходні) фасад завяршае франтон з дэкаратыўным круглым акном, па баках якога з цэглы выкладзена дата пабудовы — 1902.

Мост — адпапралётная арачная канструкцыя з чырвонай цэглы на бутавым падмурку. Асобныя дэталі — парапет са стральчатымі праёмамі, картушавыя шчыты па баках аркі — надаюць збудаванню псеўдагатычныя рысы.

Млын з мостам — помнік прамысловай архітэктуры Беларусі пач. 20 ст.

Ю. А. Якімовіч