> Брэсцкая вобласць > Ганцавіцкі раён > урочышча Юліна (Шашкі) > Прысядзібны парк
Юліна (Шашкі). Прысядзібны парк

Прысядзібны парк | Юліна (Шашкі)

Колішняя сядзіба, якая размешчана ва ўрочышчы Юліна паміж вёскамі Агарэвічы і Шашкі. Захаваліся рэшткі пейзажнага парку плошчай 2,5 га. Асноўны дрэвастрой складаюць граб, бяроза, клён, каштан, шыпшына, бэз і інш. Па перыферыі парку існаввалі каналы, якія былі звязаны з сажалкай. Цяпер каналы абмялелі, сажалка зарасла. Захаваліся рэшткі ўязной мураванай брамы.

Парк быў закладзены ў 2-й палове ХІХ ст. Пасля вайны ў сядзібна-паркавым ансамблі размешчаўся школьны лагер, будынкі якога пазней былі аддадзены пад жыллё. Сядзібны дом быў пабудаваны разам з закладкай парку. Будынак драўляны, аднапавярховы, у плане меў форму прамавугольніка, з невялікім дахам, накрытым гонтай. На месцы дома засталіся разбураныя падмуркі, а побач захаваўся склеп. Пры пабудове памяшканняў школьнага лагера сядзібны дом і гаспадарчыя аб'екты былі разабраны.

Перад сядзібай каля дарогі размешчаны старажытны курган і расце шматвекавы дуб. Рэшткі парку падлягаюць узяццю на ўлік і пад ахову дзяржавы.

Літаратура:
Л.М. Несцярчук