> Брэсцкая вобласць > Камянецкі раён > вёска Ставы > Царква Святога Міхала Арханёла
Ставы. Царква Святога Міхала Арханёла

Царква Святога Міхала Арханёла | Ставы

Страчаны: 1920-x

Царква Святога Міхала Арханёла ў Ставах

Уніяцкая царква Міхала Архнанёла ў Ставах пабудавана прыхаджанамі  ў 1801 г. на месцы згарэўшага храма. Драўляная, ў мураванай агароджы. Увесь час з'яўлялася прыхадской царквой. Пасля скасавання Ўніі ў 1839 г., у праваслаўным ведамстве. На мяжы ХІХ і ХХ стст. да царквы адносіліся 2185 прыхаджан з навакольных вёсак: Ставы, Агароднікі, Вялічкавічы, Кастары, Мельнікі, Орля, Руднікі, Сіўкі, Чамеры.

Шыльда на капліцы, пабудаванай на месцы царквы

З XV ст. ў Ставах існаваў касцёл, фундаваны панамі Стаўскімі ў 1460 г. Быў зачынены ў 1865 г. Праз 3 гады храм асвячоны пад тытулам Святога Ануфрыя, як прыпісная праваслаўная царква Міхалаўскага прыходу. У 1919 г. касцёл перададзены каталіцкім вернікам.

Царква Святога Міхала Арханёла была страчана ў 1920-я гг., і пасля Другой сусветнай вайны ў Ставах заставаўся адзін зачынены будынак былога касцёла, які ў канцы 1980 гг. быў перададзены праваслаўным і зноў асвячоны пад тытулам Святога Ануфрыя. На месцы былой прыхадской царквы Святых Космы і Даміяна на мяжы XX/XXI стст. пабудавана невялікая капліца з сілікатнай цэглы.

Капліца на месцы даўняй царквы