> Мінская вобласць > Стаўбцоўскі раён > вёска Жукаў Барок > Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы
Жукаў Барок. Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы

Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы | Жукаў Барок

Год пабудовы (перабудовы): XVI, 1813, 1884
Страчаны: XX

|

Царква і панская сядзіба з калонным ганкам. Фрагмент з малюнку Н. Орды. 'Жукаў Барок 15 жніўня 1876 г.' |

У сяле Жукаў Барок каля Стоўпцаў у 1720 г. канцлер Вялікага Княства Літоўскага князь Кароль Станіслаў Радзівіл пабудаваў вуніяцкую царкву. Яна прастаяла 250 гадоў і толькі нядаўна была зьнесеная. У царкве было многа кніг, якія былі перавезеныя ў Стоўпцы. У аддзеле культуры Стаўпецкага райвыканкаму сказалі, што кнігі з Жукаборскай царквы спалілі. Адзін з качагараў гарадзкой лазьні ў Стоўпцах расказваў, што кніг гэтых, якія звалілі ў качагарку, была цэлая гара, што прайсьці не было як. Падпальвалі імі печы. Хапіла іх на распал больш чым на месяц, а былі гэта кнігі і друкаваныя, і рукапісныя, і з залочаным крыжом пасярэдзіне.

Аўген Калубовіч
Мова ў гісторыі беларускага пісьменства