> obwód witebski > rejon szumiliński > wieś Laskowicze

Laskowicze na mapie

Laskowicze.  Cerkiew Sergiusza z Radoneża

Laskowicze.  Krajobrazy

Laskowicze. : Utracone spuścizna | zdjęcia

Laskowicze.  Pałac Chludzińskich

Laskowicze. Pałac Chludzińskich (> 1800) Pałac Chludzińskich w Laskowiczach. Widok od strony podjazdu; przed 1914 r.

Wiadomości

Mam pieczęć herbową z sygnetu (chyba damskiego)wymiar 1cm2. Wyślę zdjęcia. Ktoś "mądry" sprzedał złoty sygnet na złom.
Witam jestem potomkiem Piotra Chludzińskiego herb cholewa Właściciela Wsi Laskowicze Jeżeli jest to możliwe prosiłbym o wjecej zdjęć pozostałości po dworku Chludzińskich.Z góry dziekuje.Grzegorz Chludzinski ...
Аляксей, вялікі Вам дзякуй за фотаздымкі з в. Станіславова (Дубровенскага р-на), адкуль паходзяць мае продкі па мацярынскай лініі, і за здымкі в. Лескавічы. З Шумілінскага р-на - усе продкі па бацьку.
Калі Вам цікава, некалькі фота гэтых жа мясьцінаў на маёй старонцы Укантакце. І Вашых некалькі дадала. Дзякуй!!! ...
Odnalazłem ciekawe wspomnienia o tym miejscu; (zresztą polecam przeczytanie całości wspomnień); wydany nakładem rodziny autora pamiętnik:
Ragino Jan s. Józefa, Wspomnienia, Zielona Góra 2003, s. 251: Autor wspomnień opisywał stan majątku Leskowicze w roku 1919, kiedy przebywał tu jako oficer wojskowy, wspominając go nastę...
Усадьба находится в руинах, сохранились три фрагмента стилизованных под башни, центральный корпус разрушен, можно увидеть остатки глубоких подвалов засвпанных мусором. Кругом большой парк
заросший мелким кустарником. В окрестностях хозяйственные постройки. Место очень красивое, высокий холм на котором находится парк и усадьба опоясан озером. ...