> obwód miński > rejon uździeński > miasteczko Uzda
Uzda. Ulice miasteczka

Узда Узда Uzda Uzda Вузда Vuzda

Uzda. : Zabytki i atrakcje | zdjęcia

Niech bedzie pochwalony!

Drogi Ojcie!

Mnie bardzo ciekawi, do ktorej parafii katolickiej nalezal zascianek Lawy, ktory sie znajdowal w roku 1910 w gminie Teladowicze, powiat sluckiego. Moja babcia w tym zascianku sie urodzila. Byla katoliczka. Ale nie wiemy gdzie sie znajdowala jej parafia, ani pod jakim wezwaniem byla. Bardzo Ojca prosze o pomoc!

Z szanowaniem,

Пахаваньні вядуцца з 18 стагодзьдзя. Але я змог прачытаць надпіс толькі за 1850 год....
Ci htosci vedaje Mastouskix pahouvanyh na mohilkah u Uzde? Budu udziaczny za konzhnuju inframcju. Mostowski, Mastawski, Mastowski ...
1684 – wydzielenie funduszu parafialnego przez Krzysztofa Kowerczyńskiego, właściciela Uzdy i budowa pierwszej drewnianej świątyni.
1744 – parafia w dekanacie mińskim, na jej terenie znajdowało się blisko 50 miejscowości [Uzda, Sokolszczyzna, Kamionka, Usa, Makowicze, Litwiany, Lisowszczyzna, Lowiszcze, Małasowszczyzna, Hodunowszczyzna, Koza, B...
Капліца знаходзіцца на могілках у цэнтры горада ля вуліцы Першамайскай. Гэта гарадскія могілкі, пахаванні працягваюцца, у асноўным праваслаўныя.