> obwód grodzieński > rejon brzostowicki > miasteczko Brzostowica Wielka > Kościół Nawiedzenia NMP
Brzostowica Wielka. Kościół Nawiedzenia NMP

Kościół Nawiedzenia NMP | Brzostowica Wielka

Rok budowy (przebudowy): 1615 (1620?), 1741

Kościół p.w. Nawiedzenia NMP (pokarmelicki).barokowy z 1620 roku(wg. innych źródeł ufundowany przez Jerzego Mniszcha dopiero w 1741 r.),w 1866 r. zamieniony w cerkiew prawosławną.Po 1818 roku zwrócony katolikom,słuzył jako kościół filialny.Po II wojnie światowej mieścił magazyny tytoniowe.W 1990 roku zwrócony wiernym,splonął w 1992 r. i obecnie jest zabezpieczoną ruiną(zamurowano otwory wejściowe).Zachowała się monumentalna fasada i skrzydła boczne,dach zwalony.Budowla wciąż wygląda imponująco,choć obudowano ją obskurnymi szopami.Znajdował się tu kiedyś sarkofag z sercem hetmana Jana Karola Chodkiewicza.Pod kościołem zawalone krypty.

Zbigniew Hauser
Nowy ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi Burchard Edition.2005