> obwód grodzieński > rejon szczuczyński > miasteczko Żołudek > Kościół Wniebowzięcia NMP
Żołudek. Kościół Wniebowzięcia NMP

Kościół Wniebowzięcia NMP | Żołudek

Rok budowy (przebudowy): 1854

Kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Żołudku

Kościół późnoklasycystyczny, fundowany przez hrabinę Hermancję Uruską, zbudowany z kamienia polnego i cegły w 1854 roku, nieprzerwanie czynny. Jest to budowla na planie prostokąta, z parą kaplic tworzącą pseudo-transept, z półkoliście zamkniętym prezbiterium i dwoma zakrystiami. Przed wejściem masywny czterokolumnowy portyk z trójkątnym frontonem. Podobny, lecz większy fronton wieńczy też szczyt fasady, ozdobiony trzema figurami świętych. Ściany boczne zdobią tynkowe pilastry, szeroki gzyms i półkoliste obramienia okien.

W kościele znajduje się cudowny obraz Matki Boskiej, pochodzący z pobliskiego majątku Krasula. Uwagę zwraca także marmurowe epitafium Seweryna Uruskiego z końca XIX wieku. W podziemiach znajduje się krypta grobowa, z tablicą informującą, że złożono tu szczątki członków rodziny Tyzenhauzów, przeniesione tu w drugiej połowie XIX wieku z krypty nieistniejącego dziś kościoła karmelitów stojącego niegdyś w części miasteczka zwanej Farny Koniec. Pochowany był tam między innymi właściciel miejscowego majątku, słynny reformator, podskarbi litewski Antoni Tyzenhauz (1735-1785) i najprawdopodobniej spoczywają tu również jego prochy.

Grzegorz Rąkowski, „Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, 1997