> obwód brzeski > rejon baranowicki > wieś Jastrzębl > Zespół pałacowo-parkowy
Jastrzębl. Zespół pałacowo-parkowy

Zespół pałacowo-parkowy | Jastrzębl

Zespół pałacowy w dawnym majątku Jastrzębl

Miejscowe dobra od drugiej połowy XIX wieku do 1939 roku należały do Kołtubajów. Ostatni właściciel majątku, Zygmunt Kołtubaj, został aresztowany przez Sowietów we wrześniu 1939 roku i prawdopodobnie zamordowany w więzieniu w Baranowiczach.

Neoklasycystyczny pałac, zbudowany w 1897 roku, odnawiany w 1981, ma plan nieregularny i składa się z kilku połączonych ze sobą części różnej wielkości.

Centrum budowli zajmuje dwukondygnacyjny korpus ze znajdującą się po prawej stronie czterokondygnacyjną czworoboczną wieżą z galeryjką widokową, nakrytą spiczastym dachem.

Fasada jest akcentowana płytkim ryzalitem zwieńczonym trójkątnym frontonem. Główne wejście wiedzie przez nieduży portyk z balkonem otoczonym (kiedyś) balustradą, opartym na dwóch masywnych filarach. Z prawej strony do korpusu głównego przylega parterowa kaplica domowa z półokrągłą apsydą. Lewe skrzydło jest parterowe, ze skrajnym ryzalitem.

Dekoracje fasady stanowią pilastry, boniowanie, ozdobne obramienia okien oraz profilowane gzymsy. Od frontu przed wejściem znajdował się podjazd obramowany balustradą, a przed elewacją ogrodową taras o planie nieregularnym. W części pomieszczeń zachowały się oryginalne drewniane i ceramiczne posadzki. Pod pałacem są sklepione piwnice.

Pałac otacza park o powierzchni około 6 ha z klonową aleją wjazdową i stawem, częściowo zabudowany nowymi budynkami szkoły z internatem, która użytkowała pałac. Do parku wiedzie brama wjazdowa z przyległymi do niej, częściowo zrujnowanymi, wydłużonymi budynkami stajni i wozowni. Zachowały się także inne zabudowania gospodarcze majątku, obsadzone wokół topolami.