> obwód mohylewski > rejon bychowski > wieś Hrudynówka > Zespół pałacowo-parkowy
Hrudynówka. Zespół pałacowo-parkowy

Zespół pałacowo-parkowy | Hrudynówka

Zespół pałacowy w dawnym majątku ziemskim

Miejscowe dobra zostały po pierwszym rozbiorze Rzeczypospolitej ofiarowane przez carycę Katarzynę II hrabiemu D.A. Tołstojowi mianowanemu przez nią gubernatorem mohylewskim.

Na początku XIX wieku Tołstoj wybudował tu późnoklasycystyczny pałac. Składa się on z dwukondygnacyjnego korpusu centralnego i dwóch niedużych skrzydeł bocznych. Korpus centralny nakryty jest czterospadowym dachem z kopułą opartą na bębnie. W środkowej części fasady znajduje się półokrągły sześciokolumnowy portyk, zwieńczony schodkową ścianką attykową.

Pałac otacza park krajobrazowo-regularny o powierzchni około 10 ha, z ogromnym stawem. Przed pałacem znajduje się sadzawka z fontanną. Teren parku, w którym rośnie wiele gatunków egzotycznych, jest częściowo zabudowany przez współczesne budynki szkoły i dom kultury.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997