> obwód miński > rejon czerwieński > miasteczko Rawanicze > Kościół Św. Antoniego
Rawanicze. Kościół Św. Antoniego

Kościół Św. Antoniego | Rawanicze

Kościół katolicki pod wezwaniem Św. Antoniego

Fundowany przez właściciela Rawanicz, Antoniego Słotwińskiego, zbudowany w 1799 roku. Pełnił również rolę kaplicy grobowej Słotwińskich. Zamknięty w okresie międzywojennym.

Jest to nieduża świątynia na planie prostokąta, z prostokątnym prezbiterium i dwiema zakrystiami. Fasadę stanowi czterokolumnowy portyk, niegdyś zwieńczony trójkątnym frontonem z kroksztynami. Podobny miniaturowy fronton (jeszcze widoczny) znajdował się nad drzwiami wejściowymi, flankowanymi po bokach półkoliście zamkniętymi niszami.

Ściany boczne dekorują pilastry. Nie zachowała się na sklepieniu wnętrza polichromia (sklepienia już nie ma), ani iluzjonistyczne malowidło przedstawiające ołtarz. Obecnie kościół w stanie ruiny.