> obwód brzeski > rejon berezowski > wieś Siehniewicze > Zespół dworsko-parkowy
Siehniewicze. Zespół dworsko-parkowy

Zespół dworsko-parkowy | Siehniewicze

Rok budowy (przebudowy): XIX

Dwór

Około 1,5 km na wschód od wsi znajduje się teren dawnego majątku ziemskiego. Niewiele wiadomo o dziejach tych dóbr. W drugiej połowie XVIII wieku ich właścicielami byli zapewne fundatorzy kościoła Prozorowie. Przed II wojną światową majątek należał do Łozińskich.

Zachował się tu skromny drewniany dwór, wzniesiony w drugiej połowie XIX wieku. Jest to budynek parterowy, na planie prostokąta, z gankiem o czterech murowanych kolumnach. W latach 1939-47 we dworze mieścił się punkt skupu mleka, a później szpital. Na jego potrzeby w latach pięćdziesiątych dobudowano wydłużone ku tyłowi skrzydło boczne, co nadało budowli plan litery L. W 1988 roku szpital zlikwidowano i od tego czasu budynek jest nieużytkowany. W pobliżu stoi niewielka oficyna, zwana baronówką. Zabudowania otacza dość dobrze zachowany park krajobrazowy.