> obwód witebski > rejon tołoczyński > miasto Tołoczyn > Cerkiew Opieki Matki Boskiej
Tołoczyn. Cerkiew Opieki Matki Boskiej

Cerkiew Opieki Matki Boskiej | Tołoczyn

Cerkiew i klasztor bazylianów

Późnobarokowe, fundowane w 1769 roku przez Sanguszków, ówczesnych właścicieli Tołoczyna, wybudowane w 1779 roku na miejscu dawniejszej świątyni i klasztoru bazyliańskiego, założonego w 1604 roku przez Lwa Sapiehę.

Cerkiew p.w. Opieki Matki Boskiej (Pokrowska), od 1840 roku prawosławna, jest trójnawową bazyliką z dwiema wieżami. Fasada wyróżnia się łamaną linią występujących na przemian elementów wypukłych i wklęsłych oraz bogatym wystrojem szczytu pomiędzy dwiema wielokondygnacyjnymi wieżami (ich szczyty przebudowano w XIX wieku). Podobny szczyt wieńczy tylną elewację świątyni.

Nawy, rozdzielone filarami opiętymi pilastrami, nakryte są sklepieniami krzyżowymi. Zachowały się fragmenty polichromii z motywami roślinnymi i geometrycznymi.

Klasztor jest dwukondygnacyjnym budynkiem na planie prostokąta. Ściany zdobią pilastry w wielkim porządku i podokapowy gzyms. Na szczytach znajdują się trójkątne frontony. Wykorzystywany jako budynek administracyjny.