> obwód brzeski > rejon iwacewicki > miasteczko Kosów > Kościół Św. Trójcy
Kosów. Kościół Św. Trójcy

Kościół Św. Trójcy | Kosów

Kościół pod wezwaniem Świętej Trójcy

Pierwszą świątynię katolicką ufundował w Kosowie w 1626 roku wojewoda trocki Jerzy Chreptowicz. Kolejny drewniany kościół wystawił w sto lat później wojewoda wileński Lew Sapieha.

W nim właśnie w dniu 12 lutego 1746 roku otrzymał chrzest Tadeusz Kościuszko. Kościół ten spalił się w 1872 roku, a sześć lat później jego miejsce zajęła istniejąca do dziś świątynia murowana, ufundowana przez Wandalina Pusłowskiego.

Neogotycki kościół p.w. Świętej Trójcy był nieprzerwanie czynny także po ostatniej wojnie. Jest to budowla jednonawowa na planie prostokąta, z pięciobocznym prezbiterium i dwiema zakrystiami. Z przodu wznosi się wysoka wieża nakryta spiczastym dachem. W kościele znajduje się otoczona kultem kopia obrazu Matki Bożej Łaskawej z połowy XVII wieku (oryginał jest w warszawskim kościele Jezuitów przy ulicy Świętojańskiej). W okresie międzywojennym przechowywano w kościele metrykę Tadeusza Kościuszki. Obecnie znajduje się ona w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, a w kosowskiej świątyni można obejrzeć jej kopię i fotografię nieistniejącego już dworu w Mereczowszczyźnie.

W 1996 roku w kościele odsłonięto ufundowaną przez stowarzyszenie Wspólnota Polska tablicę upamiętniającą miejsce urodzenia naszego bohatera narodowego. W tym samym roku, z inicjatywy miejscowej społeczności polskiej ustawiono w miasteczku krzyż upamiętniający jego 250 rocznicę urodzin i 180 rocznicę śmierci.

"Czar Polesia, Rewasz, Pruszków 2001