> obwód witebski > rejon wierchniedżwinski > wieś Opytnaja (Bigosów) > Zespół pałacowo-parkowy
Opytnaja (Bigosów). Zespół pałacowo-parkowy

Zespół pałacowo-parkowy | Opytnaja (Bigosów)

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Zespół dworski w dawnym majątku ziemskim

Bigosów był niegdyś własnością Sapiehów, wchodząc w skład rozległych dóbr drujskich. Około 1824 roku Franciszek Sapieha sprzedał część dóbr z Bigosowem Nitosławskim i w ręku tej rodziny majątek pozostał do I wojny światowej.

Obszerny klasycystyczny dwór w Bigosowie został wybudowany najprawdopodobniej przez Sapiehów na przełomie XVIII i XIX wieku (według innych danych dopiero w drugiej połowie XIX wieku).

Jest to budowla na planie prostokąta, wzniesiona na wysokiej podmurówce, parterowa, z piętrowym pięcioosiowym ryzalitem w części centralnej i krótkimi jednoosiowymi skrzydłami bocznymi.

Od frontu, na obu osiach skrajnych znajdują się nieduże portyki, każdy o dwóch parach kolumn, zwieńczone niewielkimi trójkątnymi naczółkami. Oś środkowa zaakcentowana jedynie małym balkonem i dużym trójkątnym naczółkiem wieńczącym ryzalit.

Od strony ogrodu sześciokolumnowy portyk i znajdujący się nad nim balkon z balustradą tralkową zajmowały całą szerokość ryzalitu.

Elewacje zdobią (widoczne jeszcze) pilastry, nadokienniki, płyciny, narożne pasy boni i gzyms kroksztynowy.

Obecnie ruina. Zachowała się (1997) kapliczka dworska oraz zabudowania gospodarcze z przełomu XIX i XX wieku: dwa spichlerze i stajnia, tworząca zamknięty czworobok budynków.

Nieduży park składał się niegdyś z części regularnej, z gazonem i stawem ze sztuczną wyspą oraz położonej za dworem części krajobrazowej.