> obwód witebski > rejon bieszenkowicki > miasteczko Ostrowno > Bitwa pod Ostrownem
Ostrowno. Bitwa pod Ostrownem

Albrecht Adam 'Bitwa pod Ostrownem' |

Szarża; bitwa pod Ostrownem, fot. z artykułu K. Polaka |

Bitwa pod Ostrownem, fot. z artykułu K. Polaka |

Bitwa pod Ostrownem

Bitwa pod Ostrownem miała miejsce 25 i 26 lipca 1812 roku, pomiędzy korpusami francuskimi dowodzonymi przez marszałka Neya, księcia Eugeniusza de Beauharnais, (syna Józefiny) i kawalerii marszałka Murata oraz korpusami rosyjskimi pod dwództwm A. I. Ostermann – Tołstoja i Piotra Konownicyna.

Choć ataki rosyjskie zostały odparte, dały one jednak (korpusowi) Barclaya de Tolly przewagę trzech dni nad Francuzami. Rosjanie stracili 3800 ludzi, w tym 800 jeńców i 8 armat. Straty frnacuskie były zblizone.

„Wikipedia, wolna encyklopedia”
Z francuskiego przełożył
Piotr Chrzanowski

Początek końca Mitu

Kampania rosyjska 1812 roku najczęściej kojarzy się z kilku nazwami i pojęciami, takimi jak: Borodino (Możajsk), Smoleńsk, pożar Moskwy, Wielki Odwrót. Kampania ta pozostaje symbolem początku zmierzchu Cesarza, momentem przełomowym w jego karierze. Z pewnością była to największa z dotychczasowych klęsk Napoleona, który przed rokiem 1812 przegrał wprawdzie lub nie rozstrzygnął dwu wielkich bitew, ale jeszcze żadnej kampanii. Nawet trudna wojna 1809 roku zakończyła się zdecydowanym zwycięstwem Francji.

Rok 1812 złamał ów mit niepokonanego cesarza. Klęska Napoleona w Rosji bardzo często postrzegana jest przez pryzmat wspomnianych wielkich bitew i nazw; nierozstrzygniętych lub niepełnych sukcesów pod Smoleńskiem i Borodino, zbyt długiego postoju w Moskwie, katastrofy odwrotu, przegranej nad Berezyną (odnośnie Berezyny jest to z resztą opinia błędna).

Co dociekliwsi badacze wskazują ponadto złą organizację samej wyprawy, błędy w obsadzie najwyższych stanowisk wojskowych, wreszcie znaczną liczbę pewnych drobnostek, które razem doprowadziły do tej klęski. Jednym z takich niewielkich epizodów była właśnie bitwa pod Ostrownem, stoczona w dniach 25-26 lipca 1812 roku na drodze do Witebska.

Krzysztof Polak
”Bitwa pod Ostrownem”, fragment wstepu