> obwód brzeski > rejon berezowski > miasteczko Sporów > Dwór Szyrmów
Sporów. Dwór Szyrmów

Rok budowy (przebudowy): XVIII
Utracony: 1942

Dwór w Sporowie na fot. J. Szymańczyka z lat 30 XX w |

Dwór Szyrmów

Wielka szkoda, że nie ocalał miejscowy dwór, kiedyś jeden z piękniejszych na Polesiu. Wieś była odwiecznym gniazdem Szyrmów, rodu pochodzenia węgierskiego, który otrzymał tu nadanie od któregoś z Jagiellonów. Majątek pozostawał w ich władaniu do drugiej połowy XIX wieku. Po ostatnim z rodu, Ignacym Lachu-Szyrmie, zmarłym w 1880 roku, odziedziczyła go córka Maria, która poślubiła hrabiego Ignacego Krasickiego. Ich dzieci, Helena Łubieńska i Władysław Krasicki, byli ostatnimi dziedzicami Sporowa.

Drewniany dwór o wydłużonej sylwetce, z czterokolumnowym portykiem, wzniesiony z potężnych bali w XVIII wieku przez jednego z Szyrmów, starostę pińskiego, uległ zagładzie jak większość poleskich dworów, podczas II wojny światowej. Ocalała jedynie grupka otaczających go starych drzew, stanowiąca charakterystyczny element panoramy wsi.