> obwód brzeski > rejon kamieniecki > miasto Wysokie-Litewskie > Kaplica św. Barbary
Wysokie-Litewskie. Kaplica św. Barbary

Kaplica św. Barbary | Wysokie-Litewskie

Rok budowy (przebudowy): 1772

Kaplica pod wezwaniem Św. Barbary

Niedaleko kościoła, na wysokim brzegu Pulwy, znajduje się barokowa kaplica Św. Barbary, zbudowana w 1772 roku przez miejscowego proboszcza Słonczewskiego.

Jest to nieduża budowla na planie kwadratu ze ściętymi narożami, nakryta dachem namiotowym z blachy i zwieńczona ozdobną barokową sygnaturką z kutego żelaza (niegdyś, A.O.). Ściany zdobią lizeny, gzyms i płaskie wnęki.

We wnętrzu stiukowe ornamenty roślinne oraz płaskorzeźby o motywach militarnych. W podziemiach kaplicy pochowany był Adam Kłokocki (ok. 1733-1808), biskup sufragan brzeski w diecezji łuckiej, a później sufragan wileński. Niegdyś w dniu św. Barbary odbywały się tu uroczyste odpusty.

Po II wojnie światowej kaplica wykorzystywana była jako magazyn.

”Czar Polesia”, Rewasz, Pruszków 2001