> obwód brzeski > rejon kobryński > miasto Kobryń > Cerkiew Św. Aleksandra Newskiego
Kobryń. Cerkiew Św. Aleksandra Newskiego

Cerkiew Św. Aleksandra Newskiego | Kobryń

Rok budowy (przebudowy): 1864—68

Sobór prawosławny pod wezwaniem Św. Aleksandra Newskiego

Późnoklasycystyczny, wzniesiony w latach 1864-68 na mogile kilkuset żołnierzy rosyjskich poległych podczas bitwy z wojskami napoleońskimi stoczonej pod Kobryniem 15 lipca 1812 roku. Pomnik upamiętniający bitwę znajduje się na pobliskim placyku.

Świątynia upamiętniająca poległych oraz zniesienie pańszczyzny w 1861 roku została zbudowana przez rząd carski ze środków zgromadzonych z konfiskaty majątków uczestników Powstania Styczniowego.

Cerkiew wzniesiono na planie krzyża. W narożach pomiędzy ramionami korpusu znajdują się czworoboczne przybudówki. Nad skrzyżowaniem naw wznosi się kopuła na ośmiobocznym bębnie, a nad przybudówkami – czworoboczne wieżyczki z mniejszymi kopułkami. Fasadę akcentuje portal z flankującymi wejście pilastrami i półokrągłym frontonem. Elewacje zdobią łukowate obramienia okien, profilowane lizeny, gzyms z rozbudowanym fryzem oraz trójkątne frontony szczytów.