> obwód miński > rejon wołożyński > wieś Bohdanowo > Kościół Św. Michała Archanioła
Bohdanowo. Kościół Św. Michała Archanioła

Kościół Św. Michała Archanioła w Bohdanowie. Fotografia Jana Bułhaka z lat 30 XX w |

Ferdynand Ruszczyc 'Koło kościoła', 1898 r |

Kościół w Bohdanowie, fotografia Jana Bułhaka z lat 30 XX w |

Kościół pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Bohdanowie

Kościół w Bohdanowie wzniósł kosztem swym i staraniem Piotr Pac, starosta żmudzki w czasie, kiedy dziedzicem był Bohdanowa (w drugiej połowie XVII w.); konsekrował pod wezwaniem św. Michała Archanioła w 1690 biskup sufragan Mikołaj Słupski. Przy kościele rezydował zawsze stale ksiądz Franciszkanin z holszańskiego kościoła. Parafialnym został kościół w Bohdanowie w 1792 r. W r. 1812 wojsko francuskie przechodzące okolicą na kościół napadło i nie znalazłszy żadnego łupu, ogień w pośrodku zakrystyi roznieciwszy, jęło palić ławki, ornaty i t. p. Zakrystjan zdołał uratować parę już poniszczonych przez ogień ornatów i te w takim stanie, w jakim ocalały, znajdują się w Bohdanowskim kościele. Kościół w r. 1896 filjalny; odprawia w nim nabożeństwo proboszcz lub wikary z Holszan przybywający. Kościół drewniany, tuż opodal traktu, między dworom a wsią stojący, ma długości 26, szerokości 13 łokci; pogrzebion w nim leży Kazimierz Czechowicz marszałek oszmiański (+ 1834 r.). Kościół został spalony w r. 1944.