> obwód brzeski > rejon lachowicki > wieś Nacz (Nacz Bryndzowska) > Zespół dworsko-parkowy Czarnockich
Nacz (Nacz Bryndzowska). Zespół dworsko-parkowy Czarnockich

Zespół dworsko-parkowy Czarnockich | Nacz (Nacz Bryndzowska)

Rok budowy (przebudowy): XVIII-XX

Zespół dworski w dawnym majątku Czarnockich

Majątek pozostawał w ręku tej rodziny od końca XVIII wieku do 1939 roku. Pierwszym z rodu właścicielem dóbr Był Franciszek Ksawery Czarnocki, a ostatnim jego prawnuk Michał.

Klasycystyczny dwór zbudowany w latach 1810-15 przez Michała Czarnockiego, syna Franciszka Ksawerego, był przebudowany w latach 1905-10 według projektu architekta A. Krzyżanowskiego. Jest to budynek wzniesiony na planie prostokąta na wysokiej podmurówce, z monumentalnym sześciokolumnowym portykiem zwieńczonym trójkątnym drewnianym szczytem od frontu. Od ogrodu występuje płytki centralny ryzalit, o narożach zdobionych boniowaniem, z trzema ostrołukowymi oknami i rozetą. Do szczytów budynku, ozdobionych pilastrami, przylegają niewielkie kamienne tarasy. W centralnej części budynku mieszczą się westybul i paradna sala, nad którą znajduje się antresola.

Za dworem znajduje się nieduży fragment zaniedbanego parku krajobrazowego. Zachowała się część dawnych zabudowań gospodarczych: między innymi oficyna, stajnia i gorzelnia, rozmieszczonych pomiędzy współczesnymi budynkami. Obecnie zespół jest użytkowany przez miejscowy kołchoz.