> obwód brzeski > rejon piński > wieś Horodyszcze > Klasztor Benedyktynów
Horodyszcze. Klasztor Benedyktynów

Klasztor Benedyktynów | Horodyszcze

Rok budowy (przebudowy): 1662 (1), 1774 (2)

Klasztor benedyktynów

W 1662 roku wojewoda połocki Jan Karol Kopeć ufundował w Horodyszczu kościół katolicki pod wezwaniem Św. Anny oraz klasztor benedyktynów, których sprowadził z Monte Cassino i bogato uposażył.

Budynki klasztorne były początkowo drewniane, w 1774 roku zastąpiono je murowanymi. Klasztor został skasowany w 1864 roku, a jego zabudowania wraz z nieczynnym kościołem i wsią kupił carski radca stanu De la Gardie.

W 1907 roku, dzięki staraniom rodziny Skirmunttów, kościół odkupili miejscowi Polacy i przywrócili go do kultu. Barokowa świątynia została wysadzona w powietrze przez Niemców w lipcu 1944 roku, a jej pozostałości rozebrano w latach pięćdziesiątych.

Do dziś zachowało się jedno skrzydło późnobarokowego korpusu klasztornego. Jest to budynek na planie prostokąta, parterowy, na wysokich suterenach, nakryty dachem naczółkowym. Elewacje ma skromnie dekorowane prostokątnymi wnękami. Sklepienia w suterenach krzyżowe, na parterze płaskie.

Obecnie mieści się tu szpital psychiatryczny.