> obwód brzeski > rejon piński > miasteczko Łohiszyn > Kościół ŚŚ. App. Piotra i Pawła
Łohiszyn. Kościół ŚŚ. App. Piotra i Pawła

Kościół ŚŚ. App. Piotra i Pawła | Łohiszyn

Kościół pod wezwaniem Świętych Piotra i Pawła

Zbudowany w latach 1907-09 i nieprzerwanie czynny do dziś. Świątynia składa się z nawy na planie prostokąta, pięciobocznego prezbiterium, dwóch zakrystii oraz bocznej przybudówki. Z przodu wznosi się wysoka, czterokondygnacyjna wieża nakryta spiczastym dachem. Ściany kościoła wzmacniają masywne szkarpy. Elewacje zdobią ostrołukowe portale, okna i nisze, zębate szczyty i fryz.

W ołtarzu głównym, wykonanym z dębu, znajduje się ozdobiony bogatą metalową sukienką cudowny obraz Matki Bożej Łohiczyńskiej, zwanej Królową Polesia, z datą 1663.

Według miejscowej tradycji obraz znalazł się w Łohiszynie podczas wojen szwedzkich, przywieziony przez oficera w służbie szwedzkiej, niejakiego Hałaburdę, który gdzieś go zrabował. Podczas pospiesznego odwrotu Hałaburda pozostawił obraz, który, po przeniesieniu do kościoła, wkrótce zasłynął cudami.

Po likwidacji parafii katolickiej w 1866 roku, cudowny obraz umieszczono we wzniesionej na miejscu kościoła cerkwi. Do nowego kościoła przeniesiono go dopiero w 1838 roku.

W 1997 roku kardynał Kazimierz Świątek w obecności nuncjusza papieskiego na Białorusi, arcybiskupa Dominika Hroszowskiego ukoronował obraz koroną papieską.