> Мінская вобласць > Крупскі раён > вёска Калодніца

Калодніца на мапе

Калодніца - фота і помнікі

Гісторыя Калодніцы

Калодніца - вёска ў Крупскім раёне. Упершыню ўпамінаецца ў летапісе пад 1562 годам, як уладанне князя Друцкага-Азярэцкага, які перадаў яе ў валоданне пасынкам князя Рыгора Сенскага.

У 1775 годзе ў вёсцы 31 "дым", каля 300 жыхароў. У 1877 - 109 двароў і 800 жыхароў. У 1880 ужо 73 двары і 526 жыхароў, праваслаўная царква, ветраны млын, хлебазапасны магазін, пастаялы двор, вінная лаўка. Нажаль, нічога гэтага не захавалася да нашых дзён. Тая царква, парэшткі якой можна бачыць у Калодніцы сёння, адбудавана ў 1892 годзе (прынамсі, так напісана белай фарбай, на ўжо амаль разваленай вежы).

Ля вёскі размешчаны курганны могільнік, які аблюбавалі (даўно ўжо) для больш сучасных пахаванняў, там жа знаходзіцца і "царковішча" з крыжамі на камянях, якія наводзяць на думку, што Калодніца шмат старэйшая, чым сведчаць пра гэта летапісныя крыніцы, але гэта ўжо іншая размова.

Слова Калодніца, на наш погляд, можа мець два паходжанні:
1. У ёй жылі людзі, якія гадавалі пчолы ў калодах.
2. Калодніца - месца ссылкі і жылі тут калоднікі. Гэтая версія цікава і тым, што вакол знаходзяцца вёскі з аднолькавымі па сэнсу назвамі: Лютыя, Запуткі, Стральцы і інш.

Зараз ў Калодніцы 109 двароў і 376 жыхароў (дадзеныя 1997 г.). [Калодніца размешчана на маляўнічых берагах возера Сялява, што надае ёй цікавасці не толькі з гістарычнага, але і з турыстычнага пункту гледжання.

Алег Іваноўскі

Калодніца. : Адметнасці | фота выбраных помнікаў