> Віленскі павет > Віленскі раён > мястэчка Майшагола
Майшагола. Мястэчка на старых фотаздымках

Майшагола - фота і помнікі

Майшагола Мейшагола Mejszagoła Maišiagala Majšagoła Meyshagola Mayshegala Maisiogala Maisiogals

Што паглядзець у Майшаголе

Гісторыя Мейшаголы

Адно са старажытных паселішчаў на беларуска-балцкім памежжы. Паводле падання, яшчэ ў часы паганства тут быў драўляны княжацкі замак і «вясковы двор». У 1365 г. двор разам з замкам спалены крыжакамі.

Доўгі час дзяржаўцам мейшагольскім быў стараста гарадзенскі Юрай Мікалаевіч, князь Радзівіл. Ён лічыўся таксама і «городничым мейшагольского двара яго каралеўскай міласці». Пасля адмовы ад прастолу на карысць свайго сына Ягайлы ў Мейшаголе жыў і памёр у глыбокай старасці Альгерд. Як сведчаць летапісныя крыніцы, тут ён быў пахаваны паводле паганскіх звычаяў.

У канцы XV ст. вялікі князь Аляксандар фундаваў будаўніцтва касцёла святой Троіцы, а Станіслаў і Шымон Багдановічы ў 1495 г. ахвяравалі сродкі на стварэнне ў ім алтара. Яго рабіў майстра «Пётр Алтарыста», які атрымаў у 1503 г. адпаведны прывілей ад вярхоўнае ўлады.

Прывілей на пэўныя вольнасці дадзены месту тым жа Аляксандрам у 1503 г. Пазней ён быў пацверджаны Жыгімонтам Аўгустам дакументам ад 27 снежня 1571 г. Значна пашырыў правы і вольнасці мейшагольцаў кароль Станіслаў Аўгуст у 1792 г. Гэтым прывілеем усе юрыздыкі ў месце скасоўваліся і падпарадкоўваліся магістрату. Мяшчанам прадпісвалася збудаваць у месце ратуш, цагельню для паспалітых патрэбаў і гасцінны двор для заезжых купцоў.

На сойме 1773-1775 гг. было прынята рашэнне аб перадачы Мейшаголы і шэрагу іншых старостваў віленскаму біскупу Масальскаму ў абмен на Ляхавіцкае староства, якое мела на той час добра ўмацаваны замак. Пасля трэцяга падзелу Рэчы Паспалітай апынулася ў Расейскай імперыі. На 80-ыя гг. ХІХ ст. мела 59 дамоў і 715 жыхароў. Зараз знаходзіцца ў Летуве.

Паводле:
А.Цітоў
Сімвалы незалежнасці // Геральдыка беларускіх местаў
Менск, 1998

Майшагола. : Адметнасці | фота выбраных помнікаў

Каментарыі

W Mejszagole są dwa cmentarze stary i nowy tak określają miejscowi. Na starym między innymi jest pochowany Piotr Mokrzecki. Na nowym są groby żołnieży i ziemia z Katynia,Na tym cmentarzu jest już bardzo dużo nowych grobów.Tam leżą moi dziadkowie ,wujkowie ,a nazwisko Statkun jest mi znane z miejscowości Miedziuki tam mieszkali&...
Serdecznie witam Statkun'a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy posiadasz spis nazwisk osob pochowanych na cmentarzu w Mejszagole? Jesli nie to moze wiesz gdzie takowy sie znajduje. Mnie chodzi o mojego dziadka Wladyslawa POLONISa. Nie mam zadnych wiadomosci na tetat jego zgonu i pochowku. Prawdopodobnie zmarl okolo 1907-10. Byl posiadaczem duzej ziemi w koloni Drawcze. Mysle ze pochowku dokonano w M...
a może by tak umieścić na stronie wszystkie nazwiska osób pochowanych na cmentarzu w Mejszagole?? Tak dla zachowania pamięci i rodzin które obecnie mieszkają w Polsce... ...
W 1967 r i do rozwalu CCCP w Mejszagolskiej Sr.Szkolebylo napisanuych 10 historyczno -krajeznawcych ksiąžek.Jedna z nich HISTORJA MEJSZAGOLY I JEJ OKOLIC.(Jest to cala Monografia).Tematyka: 1)Položenie geograficzne2)Relief i hidrografiaMejszagoly i jej okolic(rzeki i jeziora)jez.Korwienskie,Elniakumpie i Giejsiszskie,a rzeka Dukszta z jej doplywami i zbiornikami wodnymi w Mejszag...
Mejszagoła to nieduże miasteczko położone 23 km od Wilna, nad rzeczką Duksztą, dopływem Wilii. Nad brzegiem rzeczki widnieje malownicze grodzisko z XIII-XIV w. Gród ten w dawnej kulturze rolniczej (przed przyjęciem chrześcijaństwa) był siedzibą Wielkich Książąt Litewskich. W połowie XIV w. mieszkał w Mejszago...