> Брэсцкая вобласць > Камянецкі раён > вёска Пелішча
Пелішча. Касцёл Найсвяцейшага Сэрца Езуса

Першая пісьмовая згадка: XVI

Пелішча Пелище Peliszcze Pielišča Pieliszcze Pelische Pelishche Pielische

Што паглядзець у Пелішчы

Пелішча

Вёска Пелішча - цэнтр Пелішчанскага сельсавета Камянецкага раёна, за 12 км на паўднёвы ўсход ад Камянца. Паводле пісьмовых крыніц вёска вядома з 2-й паловы XVI ст. пад назвай Пелішчава ў складзе Берасцейскага павета Берасцейскага ваяводства ВКЛ, шляхецкая ўласнасць. На пачатку XVIII ст. вёскай валодаў род Матушэвічаў, з 1754 г. - Пшаздзецкія.  У сярэдзіне ХІХ ст. вёска ў Жыцінскай воласці Брэсцкага павета Гродзенскай губерні Расійскай імперыі. У 1885 г. у вёсцы 70 двароў, 718 жыхароў, школа, карчма. Паводле перапісу 1897 г. ў складзе Пелішчанскай сельскай грамады, у вёсцы 109 двароў, 851 жыхар, народнае вучылішча, хлебазапасны магазін, карчма; у выселку Пелішча 5 двароў, 24 жыхары, карчма. Побач з вёскай фальварак Пілішча Аляксандры Лышчынскай і маёнтак Жыцін Канстанціна Цялятніцкага.

Пелішча - Прысядзібны парк пры былой сядзібе Гутоўскіх Жыцін

У 1905 г. ў вёсцы 1085 жыхароў, у народным вучылішчы 93 навучэнцы. У 1921-39 гг. Пелішча (Piliszcze, Peliszcze) спачатку ў Жыцінскай гміне, а з 1928 г. ў Камянец-Літоўскай гміне Брэсцкага павета Палескага ваяводства Польшчы. У 1923 г. ў вёсцы 157 двароў, 786 жыхароў (525 каталікоў, 257 праваслаўных, 4 пратэстанты). З 1927 г. дзейнічаў механічны млын. У 1934 г. пабудаваны мураваны касцёл Сэрца Езуса.

Касцёл Найсвяцейшага Сэрца Езуса ў Пелішчы

Праваслаўныя адносіліся да прыходу Пакроўскай царквы ў Арэпічах. Побач з вёскай маёнтак Жыцін, якім валодаў Станіслаў Гутоўскі. У 1940 г. ў вёсцы 188 двароў, 950 жыхароў. З 12.10.1940 г. вёска - цэнтр сельсавета Камянецкага раёна Брэсцкай вобласці БССР. На франтах загінулі 8 жыхароў вёскі. У 1948 г. ў 7-гадовай школе 176 вучняў. У сакавіку 1949 г. арганізаваны калгас імя Будзённага. У Пелішчы ў 1960 г. - 917, у 2005 г. - 1500 жыхароў. У вёсцы ў брацкай магіле пахаваны 8 танкістаў 19-й механізаванай брыгады 28-й арміі, якія загінулі 21.7.1944 г. ў час прарыву немецкай абароны каля вёскі Пелішча. У памяць танкістаў пастаўлены помнік - танк на пастаменце. У вёсцы захваўся помнік архітэктуры - касцёл Найсвяцейшага Сэрца Езуса (1934 г.). На паўднёва-ўсходняй ускраіне вёскі - фрагменты былога прысядзібнага парку Жыцін.