> Гродзенская вобласць > Астравецкі раён > мястэчка Гудагай > Касцёл Наведзінаў Найсвяцейшай Панны Марыі
Гудагай. Касцёл Наведзінаў Найсвяцейшай Панны Марыі

Касцёл Наведзінаў Найсвяцейшай Панны Марыі | Гудагай

Пабудаваны ў 1764 г. на ўсходняй ускраіне вёскі з дрэва пры кляштары кармелітаў босых, фундаваным Юзафам Крыштофам і Людвікай (з Сулістроўскіх) Войнамі. Кляштар скасаваны ў 1832 г., жылы будынак разбураны, касцёл ператвораны ў капліцу. Парафія адноўлена ў 1906 г., потым зноў скасавана. Адноўлена ў 1990 г. Асобна ад касцёла ў вуглу бутавай агароджы 1900-я гг. пастаўлена каркасная шатровая званічка. Прастольнае свята 16 ліпеня.

Помнік драўлянага дойлідства з элементамі стылю барока. Асноўны прамавугольны ў плане зруб накрыты 2-схільным гонтавым дахам, які набывае пластычную гранёную форму і выгіны над 5-гранным алтарным прырубам з нізкімі сакрысціямі. Галоўны фасад меў 2 купальныя чацверыковыя вежы (не захаваліся), што фланкіравалі 3-вугольны франтон з шатровай сігнатуркай. 1-схільны дах нізкага прытвора ў 1920-я гг. заменены 2-схільным з 3-вугольным франтонам. 3 мураванага дойлідства запазычана лучковая форма аконных праёмаў, што вылучаюцца на вертыкальнай шалёўцы сцен і разам з брусамі-сцяжкамі ствараюць іх рэгулярны архітэктурны рытм.

Малітоўная зала і апсіда аб'яднаны агульнай плоскай столлю і вертыкальна-гарызантальнай шалёўкай сцен, што разам з вялікай галерэяй хораў надае ўнутранай прасторы глыбіннае развіццё і дынамічнасць. Прасторава неардынарна пастаўлены і 3 драўляныя алтары 18 ст.: галоўны («Маці Божай Гудагайскай) — франтальна, бакавыя («Св. Казіміра» і «Сэрца Ісуса») — пад вуглом. Выкананыя ў стылі класіцызму, яны маюць 2-ярусную пабудову з 2-калонных порцікаў, упрыгожаны драўлянай скульптурай, разным арнаментам, пазалотай. Арган мае выгляд класічнага порціка, аформленага накладной арнаментальнай разьбой у стылі ракако. Цудоўны прыклад народнай інтэрпрэтацыі гэтага «свецкага» стылю — чаканны 3-вугольны рэлікварый. У галоўным алтары знаходзіцца цудадзейны абраз Дзевы Марыі Шпаклернай (скапіраваны з візантыйскай Мадонны Уладзімірскай, у 1832 перанесены ў фарны касцёл у Ашмянах, у 1906 вернуты ў касцёл).

Каталіцкія храмы на Беларусі