> Мінская вобласць > Маладзечанскі раён > вёска Плябань > Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі
Плябань. Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі

Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі | Плябань

Касьцёл стаіць на ўскрайку вёскі, пры дарозе з Маладэчна на Аляхновічы. Змураваны на месцы драўлянага касьцёлу ў 19 ст.

Прамавугольны ў плану будынак пад высокім 2-схільным дахам. Па фронту галоўнага фасаду дабудавана прамавугольнае ў плане 1-павярховае крыло плябаніі. Пласкасны 2-ярусны галоўны фасад раскрапаваны магутнымі пілястрамі на 3 часткі. Верхні ярус — шчыт з пакатымі бакавымі гранямі й 3-вугольным франтонам у завяршэньні. 3-вугольнымі шчытамі завершаны тыльны алтарны фасад і тарцовы фасад плябаніі. Сьцены рытмічна расчлянёны стральчатымі аконнымі праёмамі і вялікімі пілястрамі ў прасьценках. Па перыметры будынак апяразаны прафіляваным поясам, які вылучае высокую цокальную частку. Зала храма была перакрыта плоскай драўлянай столлю.

У 1863г. паўстанцы з атрада Юльяна Бакшанскага хавалі ў касьцёлу зброю. Свой апошні бой яны прынялі каля тутэйшае вёскі Сьвечкі супраць карнага аддзелу расейскіх войскаў 4 сакавіка 1863 году. Тут на старых могілках пахаваныя кіраўнік паўстаньня на Маладэчаншчыне й Вілейшчыне Юльян Бакшанскі, а таксама – ягоныя аднадумцы й памочнікі – Рафал Малішэўскі, Людвік Ямант, Леапольд Панькоўскі й пятнаццацігадовы гімназіст Сулістроўскі.

У час гвалтоўнага закрыцьця каталіцкіх сьвятыняў, расейскія ўлады не забылі й плябанскі - ксяндза саслалі ў Сібір, а касьцёл перарабілі пад праваслаўную царкву. У 1919 г. касьцёл вернуты парафіянам. Пасля вайны 1939-44 гадоў касьцёл закрыты, а з 90-х гадоў ізноў перарабляецца пад праваслаўную царкву.

крыніцы:
Радыё Свабода