> Мінская вобласць > Валожынскі раён > вёска Дзесятнікі > Могілкі вайсковыя часоў 1-й сусветнай вайны
Дзесятнікі. Могілкі вайсковыя часоў 1-й сусветнай вайны

Могілкі вайсковыя часоў 1-й сусветнай вайны | Дзесятнікі

Могілкі 1-й сусветнай вайны знаходзяцца на ўскраіне вёскі Дзесятнікі ў маляўнічым месцы на пагорку ля выгіну р. Альшанка.

Могілкі ўпарадкаваны "за польскім часам" у 1922 г. Тады ж з бутавага каменю быў змураваны помнік палеглым вайскоўцам. Помнік - вежападобны 8-гранны ў сячэнні аб'ём на высокім ступеньчатым цокалі. Вуглы вылучаны масіўнымі лапаткамі. У завяршэнні паўсферычнае купальнае пакрыццё са скульптурнай выявай арла. У аснове купала буйны антаблемент з дэнтыкуламі. У беларускіх крыніцах помнік лічыцца за капліцу, а могілкі - за нямецкія. Але ж значная частка пахаванняў - гэта магілы як пайменных, так і невядомых жаўнераў расейскае арміі. Сустракаюцца пахаванні аўстрыйскіх вайскоўцаў.