> Мінская вобласць > Вілейскі раён > горад Вілейка > Царква Прападобнай Марыі Эгіпэцкай
Вілейка. Царква Прападобнай Марыі Эгіпэцкай

Царква Прападобнай Марыі Эгіпэцкай | Вілейка

Царква пабудавана ў 1865 г. з цэглы на цэнтральнай плошчы. Дзейнічае, прастольнае свята 14 красавіка.

Помнік архітэктуры псеўда-рускага стылю. Невялікі храм вырашаны паводле кананічнай 4-часткавай кампазіцыі: прытвор-званіца, трапезная, малітоўная зала з бакавымі прыдзеламі, паўкруглая апсіда. 4-схільны дах цэнтральнага кубападобнага аб'ёму завершаны 5-купаллем, узведзеным на 4-граннай платформе. Цыбулепадобнай галоўкай завершаны гранёны шацёр чацверыковай званіцы над прытворам (на буйных гранях шатра ўладкаваны гадзіннікі). Лучковы праём галоўнага ўвахода аформлены высокім парталам з круглым акном-ружай і кілепадобнай аркай у завяршэнні. Арачныя фасады бакавых прыдзелаў накрыты кілепадобным дахам. Такую ж самую форму атрымалі ліштвы арачных адзінарных і здвоеных аконных праёмаў.

У інтэр'еры плоская столь малітоўнай залы спалучаецца з конхавым пакрыццём апсіды. Над уваходам хоры з бакавой лесвіцай.

Праваслаўныя храмы на Беларусі