> Брэсцкая вобласць > Бярозаўскі раён > вёска Сялец > Касцёл Святога Аляксея
Сялец. Касцёл Святога Аляксея

Касцёл Святога Аляксея | Сялец

Першы касцёл у Сяльцы быў пабудаваны ў 1471 г. і знішчаны ў 1863 г. Працэс разбурэння каталіцкага храма і будаўніцтва на яго месцы праваслаўнай царквы адлюстраваны ў дзвюх паданнях, якія перадаюцца жыхарамі сяла з пакалення ў пакаленне. Першае паданне гаворыць, што мясцовы ксёндз быў звязаны з паўстанцамі. Неўзабаве рускія ўлады яго выкрылі. І ён пайшоў на адчайны крок - зачыніўся ў храме, падпаліў яго і згарэў разам з ім.

У другім паданні распавядаецца, як па заданню рускіх улад мясцовы жыхар, заўважаны ў крадзяжы снапоў з ксяндзовага поля, дзеля непрыцягнення да адказнасці, згадзіўся запхнуць пад страху хаты ксяндза пару стрэльб. Пасля чаго ксёндз быў арыштаваны і павешаны. Храм разабралі. Але паўстанцы вельмі жорстка адпомсцілі за гэта. Касінеры, прыйшоўшы з Гута-Міхаліна, павесілі праваслаўнага святара і яго цяжарную жонку.

Пабудова новага каталіцкага касцёла замест знішчанага пачалася ў 1908 годзе, а першае набажэнства праведзена ў 1912 г. Вернікі-католікі доўгі час не маглі атрымаць дазвол на будаўніцтва. Існуюць розныя версіі, як гэта нарэшце адбылося, але іх агульны змест зводзіцца да аднаго. Вернікі звярнуліся да цара Мікалая II, а той з нагоды нараджэння сына і даў дазвол. Удзячныя жыхары назвалі новы храм у гонар царэвіча - касцёл Алексіего (Аляксееўскі касцёл).

Надзвычай цікавым для нас сёння з'яўляецца матэр'ял, апублікаваны ў 1912 годзе ў газеце "Наша ніва" №32. Яго аўтар, нехта Відавокі, піша аб нашым сяле, а таксама ўзгадвае і будоўлю касцёла. "У самым мястэчку Сяльцы есць дзьве царквы (адна новая і адна старая, уніяцкая) і будуецца цяпер пекны касцёл у стылю готыка - раманскім; ...Будуе гэты касцёл малады ксёндз, Р., шчыры беларус."

М. Пейган "Гістарычная брама" №2, 1997 г.