> Брэсцкая вобласць > Брэсцкі раён > вёска Прылукі > Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы
Прылукі. Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы

Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы | Прылукі

Пакроўская царква ў Прылуках

Надзвычай шырокі маштаб пасля падаўлення паўстання 1863 г. набыло праваслаўнае царкоўнае будаўніцтва ў Беларусі. Праз яго Расійская імперыя імкнулася сцвердзіць «спрадвечнасць» правоў расійскай дзяржавы на тутэйшыя тэрыторыі як «исконно русские земли». У гэтай сувязі ўзнікла шмат царкоўных будынкаў, пастаўленых на грошы расійскага ўраду. Аднак будаваліся цэрквы і на народныя сродкі і па «прыгаворах» сельскіх сходаў: з кожнага гаспадара бралі 3 рублі, з батракоў і салдат - 1 рубель.

Прылукі - Царква Покрыва Прасвятой Багародзіцы

Адна з такіх цэркваў стаіць у памежнай вёсцы Прылукі. Пабудавана ў 1870 г. на сродкі прыхаджан. На мяжы XIX і XX стст. прыход царквы налічваў 2702 вернікаў у 6 вёсках: Прылукі, Заказанка, Заслучна, Каменіца Біскупская, Падбалоцце і Падлессе (апошнія 3 вёскі цяпер аб'яднаныя ў адну - Падлессе-Камянецкае). Храм вырашаны прамавугольным зрубам, накрытым двухсхільным дахам. Асноўны аб'ём царквы звязаны невялікім пераходам са званіцай. Пакроўская царква ў Прылуках з'яўляецца помнікам народнай архітэктуры.

Год пабудовы (перабудовы): 1870
Заўвагі: знаходзіцца ў памежнай зоне, на паўночным ўскрайку вёскі Прылукі, для наведвання неабходны дазвол з памежнага камітэту
Адрас: вул. 60 гадоў БССР, 97-1, в. Прылукі, 225021, Брэсцкі раён