> Мінская вобласць > Барысаўскі раён > вёска Студзёнка > Бтіва на Бярэзіне
Студзёнка. Бтіва на Бярэзіне

Пераправа Напалеона цераз Бярэзіну (January Suchodolski, 1866) |

Вяртанне Напалеона з Масквы (Adolf Northern, 1828-1876) |

Могілкі палеглых пры бітве на Бярэзіне (здымак С. Пракудзіна-Горскага, 1911) |

Бітва пры Бярэзіне

У 1812 годзе пры адступленні арміі Напалеона вёска апынулася ў самым цэнтры падзеяў. Яшчэ 13 лістапада французы пачалі тут падрыхтоўку да пераправы. 14 лістапада сюды падышлі асноўныя іх войскі. На ўзвышшы была ўсталявана батарэя з 40 гармат, якая абстрэльвала невялікія сілы рускага войска на супрацьлеглым беразе Бярэзіны. Да гадзіны дня быў пабудаваны першы мост праз Бярэзіну, к чатыром – другі. Матэрыялам для іх паслужылі бярвенні хат жыхароў Студзёнкі.

14 і 15 лістапада ў Студзёнцы без аніякіх праблем адбывалася пераправа войска Напалеона і саюзных яму войск праз Бярэзіну. 16 лістапада да Студзёнкі падышла армія Вітгенштэйна. На гэты момант на левым беразе з французаў заставалася толькі войска Віктора, параненыя жаўнеры і цывільнае насельніцтва. У выніку абстрэлу апошніх утварылася паніка, у якой загінула шмат людзей. У ноч на 17 астатняя частка французскага войска пераправілася праз раку. Раніцай цывільнае насельніцтва кінулася да мастоў. Але яны былі ўжо падпалены. Утварылася цісканіна, у выніку якой зноў загінула шмат людзей.

Студзёнка – гэта не толькі 1812 год, але ён вырашыў яе лёс
Міхась Мацельскі, Гоман Барысаўшчыны